mew

ChatGPT universitete - priešas ar draugas?

1. Įvadas


Apie ChatGPT šnekama jau kurį laiką - vieni į žiūrėjo kaip į dievišką įrankį, kiti vertino atsargiai, kaip eilinį trumpalaikį mados klyksmą, kuris eis ir praeis. Save galėčiau apibūdinti kaip informatiką-entuziastą su lakia fantazija, tad pasirodžius ChatGPT nusprendžiau išbandyti praktiškai savo darbe, atlikdamas dažniausiai pasitaikančias užduotis.

Šiek tiek bendrųjų pastebėjimų:

  1. Alternatyva paieškos varikliams. Jei paieškos varikliai jums ras krūvą rezultatų, tai ChatGPT pateiks atsakymą į jūsų klausimą. Jis nebūtinai bus tiksliausias, bet sutaupys laiko.
  2. Nuoseklūs, sistemizuoti atsakymai. Visi atsakymai dažniausiai būna apibendrinti, parašyti gana sklandžiai ir argumentuotai.
  3. Atsakymų performulavimo galimybės. Jei nepatiko kuris nors atsakymas - ne problema, ChatGPT pateiks alternatyvų, galimai aiškesnį ar tikslesnį.
  4. Labai tinka greitam susipažinimui su nauja sritimi. Kartais gyvenime būna situacijų, kur reikia greitai bendrais bruožais susipažinti su nauja sritimi - ChatGPT tam itin tinkamas.
  5. Geriems rezultatams reikia gerų užklausų. Nors į daugumą klausimų galima gauti neblogų atsakymų, dažnai tenka performuluoti klausimus siekiant pačių geriausių rezultatų.
  6. Ištreniruotas duomenimis iki 2021 m. Jei paklausite apie vėlesnius įvykius, kaip karas Ukrainoje, ChatGPT neatsakys arba tai darys labai abstrakčiai.
  7. Kartais sukuria teisingai skambančius atsakymus su didelėmis faktinėmis klaidomis. Aklai pasitikėti įrankiu nesiūlyčiau - būtina tikrinti faktus, pasitelkti papildomus literatūros šaltinius.
  8. Maksimalus užklausos ilgis ~500 žodžių. Įprastai klausimai būna paprasti, tačiau jei norite apibrėžti konkrečią situaciją, jums reikės sutilpti į maždaug pusės lapo ilgio apimties tekstą.
  9. Gali būti retkarčiais perkrautas, tačiau yra mokamas planas. Darbo dienomis ir kartais vakarais įrankis gali būti neprieinamas, tačiau Lietuvoje jau prieinamas 20$ / mėn. planas, kuris išsprendžia šią problemą.
  10. Silpniausia vieta – literatūros sąrašo generavimas. Kol kas ChatGPT nemoka generuoti literatūros sąrašo - gali sukurti tik kažką, kas yra panašu į tai. Tai vienas iš būdų atskirti ar studentai tekstą rašė vien su šiuo įrankiu.
  11. ChatGPT anekdotai – visiškai „mediniai“. Teko paprašyti sugeneruoti keletą juokelių savo paskaitoms - rezultatai tikrai nenudžiugino, kol kas šiam tikslui šio įrankio naudoti nepatarčiau.
  12. Geriausiai veikia anglų kalba. Jei anglų kalba ChatGPT jums parašys nuostabius eilėraščius, lietuviškai rimuoti kol kas nemoka. Visgi pabandykite jo papasakoti apie kompiuterius Donelaičio ar Maironio stiliumi - maloniai nustebsite :)

2. Taikymai


Toliau galite rasti mano sugalvotų taikymo sričių / pavyzdžių - pateikiu ir klausimus, ir gautus rezultatus. Užbėgant už akių paminėsiu, jog ne visus rezultatus gavau iš pirmo karto - klausimus teko „padailinti“, be to ChatGPT nebūtinai jums pateiks identišką rezultatą esant tam pačiam klausimui. Visgi viliuosi, jog tai taps geru atspirties tašku jūsų tolimesniems eksperimentams.

2.1 Apibrėžimų paieška


Kartais tiesiog pritrūksta tinkamų žodžių tiksliam ir lakoniškam apibrėžimui - čia ChatGPT veikia beveik idealiai (mane sužavėjo jo rišlumas ir taiklumas). Apibrėžimas per ilgas? Ne bėda, galima paprašyti pateikti jį vienu sakiniu. Galbūt tą pačią sąvoką galima apibūdinti keliais kampais? Taip pat ne problema - ChatGPT puikiai sugeneravo tris atomo apibrėžimus iš šiek tiek skirtingų požiūrio taškų.

Kas yra antreprenerystė?

Kas yra mobingas? Apibūdink vienu sakiniu.

pateik tris skirtingus atomo apibrėžimus

ChatGPT panaudojimas 01  ChatGPT panaudojimas 02  ChatGPT panaudojimas 03 

2.2 Pavyzdžių / iliustracijų generavimas


Pasakojant apie praktinius teorijos pritaikymus neretai prisireikia iliustracijų kaip teoriją galima pritaikyti praktikoje. ChatGPT puikiai sugeneravo kelis retesnio žodžio taikymo atvejus sakiniuose (tai naudinga humanitarams). Dar pirmame kurse mano grupioko klausimas apie tai, kur galima būtų praktiškai pritaikyti integralus, šiek tiek suglumino dėstytoją, kuri tiesiog atsakė, kad „vėlesniuose kursuose“. ChatGPT kur kas draugiškesnis - 3 realaus gyvenimo pavyzdžiai, sugeneruoti sekundžių bėgyje. Pabandžiau ir apjungti dvi sritis - Maslow piramidę bei jos taikymą organizacijų psichologijos kontekste. Net nežinojau kokio atsakymo tikėtis, tačiau ChatGPT pateikė visiškai įtikinamų pavyzdžių.

sugalvok 3 sakinius anglų kalba, kur būtų panaudotas žodis involuntary

sugalvok 3 pavyzdžius, kur gali būti pritaikyti integralai

pateik 3 maslow piramidės taikymo pavyzdžius organizacijų psichologijos kontekste

ChatGPT panaudojimas 04  ChatGPT panaudojimas 05 

2.3 Kalbų mokymasis


Mokytis kalbą su ChatGPT labai patogu - sugeneravau keletą užduočių, kuriose reikėjo tinkamai panaudoti būsimąjį laiką. Po to paprašius pateikti teisingus atsakymus, ChatGPT juos nesunkiai pateikė - nereikėjo kartoti užduoties, kadangi ChatGPT prisimena pokalbio kontekstą. Palaikoma toli gražu ne viena kalba, todėl net ir panašių užduočių generavimas lenkų kalba taip pat buvo labai sklandus.

create a gap fill test from 3 sentences that uses future tense

now give correct answers

create a gap fill from 3 sentences with past tense in polish

ChatGPT panaudojimas 06  ChatGPT panaudojimas 07 

2.4 Alternatyvi pagalbos sistema


Didžioji dalis KTU pirmakursių mokosi darbuotis su matematinių skaičiavimų paketu Matlab. Specialiai pateikiau dažną studentų klausimą - kaip išspręsti lygčių sistemą, kuri turi 5 lygtis. Atsakymas buvo išsamus ir truputį aiškesnis nei integruota Matlab pagalbos sistema, tačiau kaip dėstytojas galėčiau pasiūlyti truputį greitesnį būdą.

kaip rasti lygčių sistemos sprendinius Matlab aplinkoje, jei turime 5 lygtis?

ChatGPT panaudojimas 09  ChatGPT panaudojimas 08 

2.5 Programinio kodo / funkcijų paaiškinimas


Technologinių mokslų dėstytojams dažnai tenka susidurti su vienokiu ar kitokiu programiniu kodu, todėl sugalvojau paprašyti ChatGPT paaiškinti mano atsitiktinai kompiuteryje rasto kodo gabalėlį. Turiu pasakyti, jog paaiškinimas buvo tikrai labai neblogas - be jokio papildomo konteksto gavau išsamų paaiškinimą kaip veikia funkcija, kokie yra įvedimo ir išvedimo duomenys. Esu girdėjęs ir apie panašius atvejus, kuomet ChatGPT ne tik paaiškino, bet ir pasiūlė kaip patobulinti funkciją, ištaisant jos saugumo spragas ar tiesiog truputį pagerinant kodo efektyvumą.

explain this function:

ChatGPT panaudojimas 10  ChatGPT panaudojimas 11 

2.6 Programinio kodo kūrimas


Jei ChatGPT sugeba paaiškinti kodą, tai gal gali jį sugeneruoti? Pasirodo, kad taip! Pirmojo kurso antras laboratorinis programavimo darbas buvo labai įdomus - duotas paragrafo ilgio tekstas, kurio eilutes pagal ilgį reikia sudėlioti smėlio laikrodžio forma. ChatGPT ne tik įveikė tai labai greitai, bet ir neblogai aprašė bei pateikė kodo panaudojimo pavyzdį. Spėčiau, jog tai itin pagreitins ir pagerins darbą su paprastoms, rutininėms programavimo užduotimis.

create a c# function that arranges given text lines into a hour glass shape form

ChatGPT panaudojimas 12  ChatGPT panaudojimas 13  ChatGPT panaudojimas 14 

2.7 Projektų / baigiamųjų darbų idėjos


Kiekvienais metais vadovauju maždaug 10 baigiamojo kurso studentams, todėl tenka gerokai pasukti galvą dėl baigiamųjų darbų temų. Įsivaizdavau gana tipinę, gyvenimišką situaciją ir paprašiau ChatGPT sugeneruoti keletą bakalaurinio darbo temų pagal atsitiktinai sugalvotus studento pomėgius. Iki pilnos projekto koncepcijos, žinoma, toli, tačiau idėjos tikrai vertos dėmesio ir galėtų tapti geru pradžios tašku.

sugalvok kelias galima projektų temas programuotojui, kuris mėgsta žaidimus, kosmosą ir dainavimą

ChatGPT panaudojimas 15 

2.8 Sisteminė apžvalga


Vienas bene labiausiai nustebinusių ChatGPT gebėjimų - tai galimybė apibendrinti informaciją, leidžiant jam pasirinkti informacijos palyginimo kriterijus. Gal kol kas ChatGPT nesugeba palyginti informacijos itin specifinėmis temomis, tačiau manau neblogai susitvarkė aprašydamas pagrindines apšiltinimo technologijas ir jų privalumus bei trūkumus. Dar įspūdingiau atrodė tai, ką daro kone kiekvienas baigiamąjį darbą rašantis informatikas - konkurentų analizė. Studentai privalo savo sukurtą sistemą palyginti su konkurentais, tačiau labai sunkiai sugalvoja palyginimo kriterijus, kurie ChatGPT pasirodė lengvai įveikia užduotis. Ir palyginta ne tik taip / ne būdu, tačiau įdėtos ir kiekybinės charakteristikos, kaip kad lyginamų sistemų dydis. Kas be ko, baigiamajame darbe šiuos duomenis reiktų pagrįsti šaltiniais, tačiau vien palyginimo kriterijų suformulavimas studentams būtų gana didelė pagalba.

pateik pagrindinių pastatų apšiltinimo technologijų privalumus ir trūkumus lentele

Sugalvok 10 savybių, pagal kurias palygintum tris populiariausias filmų duomenų bazes. Pateik rezultatus lentele.

ChatGPT panaudojimas 16  ChatGPT panaudojimas 17 

2.9 Informacijos apibendrinimas


Jei įmanoma atlikti analizę, tai gal pavyktų ir apibendrinti informaciją? Įkėliau vieno man parašiusio studento laišką ir paprašiau apibendrinti jo esmę vienu sakiniu. Negalėjau patikėti, tačiau esmė buvo perteikta beveik idealiai! KTU priklauso ECIU universitetų tinklui ir viešojoje erdvėje buvo begalė informacijos apie tai kuo šis faktas yra svarbus. Kadangi dėl informacijos pertekliaus ir laiko trūkumo iki galo pats tų privalumų suformuluoti nesugebėjau, paprašiau tą padaryti ChatGPT ir labai apsidžiaugiau tokiu trumpu ir suprantamu atsakymu.

apibendrink šį laišką vienu sakiniu:

būk žmogus, pasakyk vienu sakiniu kokia universitetui nauda iš ECIU

ChatGPT panaudojimas 18  ChatGPT panaudojimas 19 

2.10 Informacijos supaprastinimas


Dar vienas iš informacijos apibendrinimo pavyzdžių - pamėginau ChatGPT paklausti kodėl įvyko 2009 m. rinkos krizė. Tai yra sudėtinga, ilga tema, apie kurią bet koks paieškos variklis išvestų tūkstančius rezultatų. Gautas atsakymas buvo neblogas, tačiau paprašiau jį dar labiau supaprastinti - ChatGPT gerai „apkarpė“ ir taip glaustą paaiškinimą, palikdamas jo esmę.

paaiškink kodėl įvyko 2009 m. rinkos krizė

paaiškink dar paprasčiau

ChatGPT panaudojimas 20 

2.11 Teorinių / egzamino klausimų generavimas


Keli mano kolegos jau naudoja ChatGPT teorinių klausimų generavimui. Išbandžiau - formuluotės tikrai tinkamos egzaminams, o ir klausimų generavimas veikia įvairiomis, net ir pakankamai specifinėmis temomis.

sugalvok teorinį klausimą apie einšteino reliatyvumo teoriją

sugalvok teorinį klausimą apie fiksuotų pajamų vertybinių popierių grąžos ir kainos analizę

sugalvok teorinį klausimą apie keliaujančio prekeivio problemą

ChatGPT panaudojimas 21  ChatGPT panaudojimas 22  ChatGPT panaudojimas 23 

2.12 Testų atsakymų variantų generavimas


Jei galima sugeneruoti klausimų, tai kaip su atsakymais? Pasirodo ir čia ChatGPT milžiniškai didelė tiems, kas atsiskaitymams naudoja vadinamuosius a/b/c/d testus. Iš pradžių pamėginau ChatGPT pasakyti klausimą, atsakymą ir paprašiau sugeneruoti dar keturis neteisingus, tačiau tikėtinus variantus - tikrai galėčiau tokį rezultatą į atsiskaitymą. Tada padariau paprasčiau - sugalvojau klausimą ir pačiam liepiau sugeneruoti 1 teisingą bei 3 neteisingus variantus - vėlgi, nuostabus rezultatas.

Let's say there is a question - you cought malware, which encrypted your disk and asks money for data decryption. The correct answer is ransomware. Generate 4 more incorrect, but plausible answers

sugalvok 1 teisingą ir 3 neteisingus atsakymus apie tai, kas yra skolinto kapitalo kaštai

ChatGPT panaudojimas 24  ChatGPT panaudojimas 25 

2.13 Vertinimas (dalinis)


ChatGPT pats pripažįsta, jog vertinti dalykų nesugeba / nenori, tačiau yra būdų apeiti šį apribojimą. Pateikiau klausimą bei galimą atsakymą su 3 sakiniais ir viena svarbia faktine klaida viename iš sakinių. ChatGPT nusprendė, kad atsakymas yra pusiau tikslus, tačiau šiuo atveju tikslumas turėtų siekti maždaug 66%, tad tokiam vertinimui vis dar reikės žmogiškojo įsikišimo.

Tarkime yra klausimas - kas yra centrinis bankas. Kiek procentų atsakymo yra teisinga?

Centrinis bankas yra privati institucija, kuri reguliuoja komercinių bankų veiklą. Centrinis bankas gali teikti paskolas komerciniams bankams, tačiau negali teikti paskolų privatiems asmenims. Centrinio banko veiklą reguliuoja valstybė.

ChatGPT panaudojimas 26 

2.14 Literatūros šaltinių paieška


Bene silpniausia ChatGPT vieta - tai tinkamo literatūros sąrašo pagal bibliografinius reikalavimus generavimas (tai kol kas esminis būdas kaip atskirti ar darbas buvo padarytas tik su ChatGPT, nes literatūros šaltiniai bus netikri). Visgi paprašius rekomendacijų ką galėčiau paskaitinėti norėdamas išmokti investuoti, gavau pakankamai gerų knygų pavyzdžių. Patikrinau - tikrai visos knygos ir autoriai egzistuoja realybėje :)

Norėčiau išmokti investuoti. Kokią literatūrą rekomenduotum paskaityti šia tema?

ChatGPT panaudojimas 27 

2.15 Modulio kūrimas


Dar viena dėstytojo kasdienybės dalis - naujų modulių kūrimas. Paprašius sugeneruoti 6 kreditų modulį (tiksliau 16 paskaitų temų) gavau pakankamai neblogų rezultatų. Taip, kai kurios temos galbūt nėra tinkamos (pvz., yra per plačios), bet tai puikiai tinka idėjų paieškai. Pabandžiau sukurti du KTU jau dėstomus modulius likau tikrai patenkintas šiomis idėjomis.

what 16 topics would you suggest for teaching web development?

Sugalvok 16 temų, kurios būtų susijusios su fizikine chemija

ChatGPT panaudojimas 28  ChatGPT panaudojimas 29 

2.16 Studijų programos pagrindimas


Kadaise teko kurti ir ištisą „Sveikatos informatikos“ studijų programą, todėl teko gerokai pavargti grindžiant šios studijų programos specialistų poreikį. ChatGPT su šią užduotimi susitvarkė nuostabiai - nors man reikėjo poreikį pagrįsti pasinaudojant informaciniais šaltiniais, formuluotes jis sukūrė tikrai greičiau ir dailiau nei aš.

sugalvok 5 priežastis kodėl rinkai reikia daugiau sveikatos informatikų

ChatGPT panaudojimas 30 

2.17 Studijų programos reklama


Studijų programas įprastai reikia ir pareklamuoti - sugeneruoti reklaminiai tekstai buvo neblogi, tačiau pakeitus studijų programos pavadinimą gavau labai panašius rezultatus. Vadinas aklai šiuo įrankiu naudotis nereikėtų, tačiau pagirsiu ChatGPT už tai, jog visgi įterpė antrosios studijų programos privalumų sąraše unikalų, tik tai studijų programai tinkantį privalumą.

kodėl verta studijuoti informatikos magistrantūroje?

kodėl verta studijuoti aplinkosaugos inžinerijos magistrantūros studijose?

ChatGPT panaudojimas 31  ChatGPT panaudojimas 32 

2.18 Patarimai dėstymui


Nors paieškos varikliai gali pasiūlyti galybę patarimų kaip pagerinti dėstymo kokybę, ChatGPT rezultatas man patiko savo lakoniškumu ir pritaikomumu.

Rytoj dėstysiu sunkią, su matematika susijusią temą šimtui studentų. Kaip padaryti, kad paskaita nebūtų nuobodi?

rekomenduok kaip elgtis su studentu, kuris visada vėluoja į paskaitas, neklauso manęs paskaitos metu, dažnai žaidžia su telefonu

ChatGPT panaudojimas 33  ChatGPT panaudojimas 34 

2.19 Šio pristatomojo straipsnio paruošimas


Kaip ir kiekvienam, pasakojančiam apie ChatGPT, kilo pagunda pasinaudoti juo kuriant patį pristatymą, tačiau nuo šios pagundos susilaikiau - visa tai, ką čia skaitote, yra autorinis mano darbas :)

sugalvok 10 chatgpt pritaikymo būdų universitete

sugalvok paragrafo ilgio įvadą prezentacijai, kuri bus apie chatgpt pritaikymą dėstytojų darbą

ChatGPT panaudojimas 35  ChatGPT panaudojimas 36 

2.20 Papildomai: pagalba rinkodarai


Pabaigai prisiminiau dar vieną taikymo variantą, kuris daugiausiai praverstų universiteto rinkodaros skyriui. Įvykus renginiui ir dedant jį į socialinius tinklus dažniausiai reikia parinkti vadinamuosius hashtag'us. Pasirodo įdėjus straipsnį į ChatGPT galima gauti puikiai straipsnį apibendrinančių raktažodžių!

generate hashtags for this text:

ChatGPT panaudojimas 37 

3. Išvados


Apibendrinant galima teigti, jog ChatGPT išties gerokai pakeis mokymosi procesą, tačiau bijoti jo nereikėtų. Cituodamas KTU studijų prorektorių J. Čeponį, jam pritarsiu, kad kadaise bijojome kalkuliatoriaus ar Wikipedia atsiradimo, manydami, jog tai padarys žmones kvailesnius, tačiau tai neįvyko. Nors mokytojams ir dėstytojams reikės iš esmės pergalvoti tam tikrų mokymo metodų bei testavimo būdus, tikiu, kad ilgainiui ChatGPT taps puikiu pagalbininku, kuris padės automatizuoti paprastesnes bei nuobodesnes užduotis. Būkite ramūs, žmonių pasauliui vis dar reikia, o tik išmokę valdyti įrankius galėsime būti tikri, kad jie mūsų nevaldys :)

P.S. Keletas vertingų nuorodų:

Mikas Binkis

Dr. Mikas Binkis

KTU Informatikos fakulteto dėstytojas (asistentas) ir fakulteto tarybos narys, laisvalaikiu - fotografas, žurnalistas. Pagrindinės akademinio domėjimosi sritys: studijų kokybė, progresyvūs didaktikos metodai, generatyvinis dirbtinis intelektas, aukštojo mokslo ir jaunų mokslininkų situacija Lietuvoje.