mew

Kas tie daktarai, docentai ir profesoriai?

Labai dažnai susiduriu su studentais (ką ten studentais, net ir dažnas pažįstamas neretai painiojasi), kuriems būna sunku iššifruoti prierašus prie dėstytojo pavardės. Turint omeny, jog tai aktuali tema ir 2024 m. įvyko esminių pokyčių šioje srityje, nusprendžiau trumpai aprašyti visus dėstytojo titulus ir taip išsklaidyti visus mitus bei abejones.

Svarbu žinoti, jog yra du skirtingi dalykai - dėstytojo mokslinis laipsnis ir jo pareigos. Pirmasis nusako ką (ir kiek) dėstytojas mokėsi, o antrasis - kuo dirba dėstytojas aukštojoje mokykloje. Liaudyje protingus žmones įprasta vadinti „profesoriais“, tačiau tai ne mokslinis laipsnis, o pareigos (kaip kad buhalteris, direktorius ir panašiai). Lietuvoje egzistuoja 4 akademiniai laipsniai, iš kurių 2 paskutiniai yra laikomi moksliniais laipsniais ir jų trumpiniai rašomi šalia pavardės.

Taigi, akademiniai laipsniai būna tokie (pradedant nuo žemiausio):


Bakalauras

 → 

Magistras

 → 

Daktaras
dr.

 → 

Habilituotas daktaras
hab. dr.

Siekiantys akademinio laipsnio vadinami taip:


Bakalaurantas

 → 

Magistrantas

 → 

Doktorantas

Dėstytojo, kuris didžiąją laiko dalį praleidžia dėstydamas, pareigos būna tokios:


Lektorius
lekt.

 → 

Vyresnysis Lektorius
vyr. lekt.

Dėstytojo, kuris be dėstymo užsiima ir moksliniais tyrimais, pareigos būna tokios:


Jaunesnysis asistentas
j. asist.

 → 

Asistentas
asist.

 → 

Docentas
doc.

 → 

Profesorius
prof.

Dėstytojo, kuris didžiąją laiko dalį atlieka mokslinius tyrimus, pareigos būna tokios:


Jaunesnysis mokslo darbuotojas
j. m. d.

 → 

Mokslo darbuotojas
m. d.

 → 

Vyresnysis mokslo darbuotojas
vyr. m. d.

 → 

Vyriausiasis mokslo darbuotojas
vyriaus. m. d.

Kaip ir minėjau, iš akademinio laipsnio galima bent apytiksliai nuspręsti kiek laiko žmogus praleido besimokydamas. Dažniausiai universitetiniam bakalauro laipsniui gauti reikia 4 metų, magistro - 2 metų, daktaro - dar bent 4 metų. Užsienyje populiarios ir retkarčiais Lietuvoje sutinkamos integruotos studijos įprastai trunka 5 metus, o po jų gaunamas ir bakalauro, ir magistro diplomas. Iki 2009 m. dar buvo galima tapti „daktaru kvadratu“ (habilituotu daktaru), tačiau dabar ši procedūra Lietuvoje panaikinta palikus laipsnį jau jį įgijusiems.

Keletas įdomių faktų apie dėstytojų pareigas:

  • Kuo aukštesnės dėstytojo pareigos, tuo mažesnė tikimybė jį susitikti pirmuose bakalauro studijų kursuose.
  • Įprastai pirmiausia rašomos sutrumpintos dėstytojo pareigos, o po to - laipsnis (pvz., doc. dr. Vardenis Pavardenis).
  • Medicinos pasaulyje gydytojas, baigęs doktorantūrą, yra vadinamas medicinos mokslų daktaru (pvz., med. m. dr. Vardenis Pavardenis).
  • Dėstytojai gali turėti daugiau nei vienas pareigas. Pavyzdžiui, tas pats žmogus gali vienu metu dirbti mokslo darbuotoju (atlikti tyrimus) ir docentu (dėstyti studentams).
  • Anksčiau žemiausia dėstytojo pakopa buvo asistentas, po kurio sekė lektorius ir docentas, dabar pirmasis laiptelis yra lektorius.
  • Lektoriaus pareigas įprastai eina dėstytojai be daktaro laipsnio, o jaunesniojo asistento pareigas eina doktorantai (siekiantys daktaro laipsnio). Visoms kitoms pareigoms daktaro laipsnis yra būtinas.
  • Jei dėstytojas norėtų kilti pareigose, bene svarbiausias būdas yra rašyti mokslinius straipsnius (apibendrinančius atliekamus tyrimus) ir juos publikuoti specialiuose mokslo žurnaluose.
  • Kai kurie universitetai dėstytojais įdarbina ilgai dirbančius versle specialistus be darbo akademinėje aplinkoje patirties. Pavyzdžiui KTU jiems suteikiamos lektoriaus / docento / profesoriaus praktiko pareigos, VU - partnerystės docento / profesoriaus pareigos.

Yra dar viena paini sąvoka ir naudojama kone tik akademiniame pasaulyje - tai pedagoginis vardas, kuris gali būti „docentas“ arba „profesorius“. Įprastai jis reiškia, kad dėstytojas bent 2 kadencijas išbuvo docento arba profesoriaus pareigose ir paprašė savo universiteto skirti jam šį titulą (tai motyvacinė priemonė dėstytojams tęsti savo karjerą). Praktiškai iš to naudos nedaug, tačiau jei iš jūsų ims interviu arba kandidatuosite į prezidentus, prie jūsų pavardės atsiras „doc. dr.“ arba „prof. dr.“ sutrumpinimas (viešai prie pavardės rašomas būtent pedagoginis vardas, o ne pareigos, net jei ir pavyzdžiui tuo metu dėstytojas yra docento pareigose).

Pabaigai - trumpas, linksmas Tado Vidmanto filmukas apie studentus, dėstytojus ir studijas:

Tado Vidmanto filmukas


P.S. Straisnyje naudotos ikonos iš Flaticon

Mikas Binkis

Dr. Mikas Binkis

KTU Informatikos fakulteto dėstytojas (asistentas) ir fakulteto tarybos narys, laisvalaikiu - fotografas, žurnalistas. Pagrindinės akademinio domėjimosi sritys: studijų kokybė, progresyvūs didaktikos metodai, generatyvinis dirbtinis intelektas, aukštojo mokslo ir jaunų mokslininkų situacija Lietuvoje.