mew

Sesija - ne taip baisu kaip atrodo

Kai dar buvau moksleivis, draugai studentai gąsdindavo mane tokiu mistišku žodžiu „sesija“ arba „tūkstantis knygų ir viena naktis“ :) Kai po to pačiam ne vieną jų reikėjo įveikti, viskas pasirodė ne taip baisu, kaip maniau. Kad išsklaidyčiau visas baimes, abejones ir klausimus, nusprendžiau tam skirti vieną iš savo tinklaraščio įrašų.

Žinoma, kiekviena mokykla turi skirtingų mokymo stilių, bet maniškėje mokslo metai būdavo suskirstyti į du semestrus (kitose, kiek pamenu, dažnesnis atvejis būdavo 3 trimestrai). Tiksliai jau nebepamenu, bet semestro pabaiga sutapdavo su kurso pasikeitimu. Iki to reikėdavo visiškai atsiskaityti už praeitus dalykus, buvo vedamas semestro vidurkis (po teisybei, mano mokyloje buvo kaupiamoji balų sistema, bet čia jau smulkmenos). Pamenu tik tiek, kad atėjus naujam semestrui lyg gaudavom naujų vadovėlių, bet iš esmės pats pasikeitimas nebūdavo kažkoks ypatingas.

Universitete viskas kiek kitaip, bet panašumų irgi yra. Sesija - tai nedidelis, maždaug mėnesio trukmės periodas tarp seno ir naujo semestro, kurios metu jūs atsiskaitote už visus semestro metu išmoktus dalykus. Atsiskaitymai sesijos metu vadinami egzaminais, kuriuos sesijos metu jūs stengiates išlaikyti, arba paprasčiau - gauti teigiamą įvertinimą.

Egzaminai sesijos metu

Egzaminai būna įvairių tipų. Dažniausiai tai būna:

  • Atsiskaitymas raštu, kuomet erdviose auditorijose kartu su grupiokais raštu atsakinėjate į įvairiausius klausimus, rašote įvairius „rašinėlius“ ar tiesiog sprendžiate testus. Beje, mane neretai erzindavo terminų painiava - jei dėstytojas sako, kad bus „testas“, tai dar tikrai nereiškia, kad tai bus visiems žinomas „pasirinkimas iš kelių galimų variantų“.
  • Atsiskaitymas žodžiu, kuomet kiek mažesnėse auditorijose dažniausiai po vieną ar po du esate kviečiami pas dėstytoją, gaunate vieną ar kelis klausimus. Tuomet kurį laiką ruošiatės ir galiausiai viską atpasakojate dėstytojui.
  • Atsiskaitymas prie kompiuterio, kuomet kompiuterių laboratorijose jums reikia per neilgą laiką suprogramuoti, nupiešti ar atlikti kažką, kam būtinas kompiuteris.

Kaip ir minėjau ankstesniuose įrašuose, kiekvieno semestro metu mokysitės keletą modulių. Nors egzistuoja retų išimčių, dažniausiai kiekvienas modulis turės savo egzaminą. Egzaminų dažnumas būna labai įvairus, bet dėstytojai - supratingi žmonės (visai ne kaip paveikslėlyje :), todėl greičiausiai kiekvienam egzaminui galėsite ruoštis bent jau porą ar trejetą dienų.

Egzaminų grafikas

Neabejotinai egzistuoja ir tamsesnė egzaminų pusė, apie kurią šnekama kiek mažiau, bet ji ne ką mažiau svarbi. Kalbu apie tuos atvejus, kai studentas neišlaiko egzamino - gauna neigiamą pažymį. Kiekvienos sesijos metu nelaimėliams suteikiama dar viena proga pasitaisyti - tai vadinamoji perlaikymų savaitė, esanti sesijos pabaigoje. Galiu patikinti, kad jei semestro metu sąžiningai mokėtės, atsiskaitymų metu nenusirašinėjote (apie sąžiningumą dar būtinai parašysiu vėliau), perlaikyti egzaminų tikrai nereikės.

Kad jau prakalbau, vertėtų supažindinti ir su dar vienu žodeliu. Tie, kam nepavyksta išlaikyti egzamino nei per sesiją, nei per perlaikymų savaitę, įgyja skolą. Tai reiškia, kad egzaminas niekur neišnyksta, tačiau jį teks pakartotinai laikyti kitą semestrą. Skola nemaloni dar ir tuo, kad tenka pakloti solidžią sumelę už tą modulį, kurio neišmokote, o turintieji nepanaikintų skolų negali gauti diplomo. Bet ir čia nėra taip viskas blogai kaip atrodo - pažįstu toli gražu ne vieną skolininką, kurie sėkmingai išsilaikė visas skolas ir dabar dirba prestižinėse firmose, su plačia šypsena prisimindami studijas :)

Na, bet užteks apie blogybes. Patys egzaminai taip pat nėra tokie baisūs ir viską lemiantys kaip būdavo anksčiau. Pavyzdžiui, kuomet dar tik pradėjau savo studijas, buvo modulių, kuriuose daugiau nei pusę galutinio pažymio už modulį sudarydavo egzamino pažymys. Tai reiškė, kad turite kažkaip į galvą sukišti pusmečio trukmės žinias ir jas teisingai „atpilti“ dėstytojui, kitaip įgysite skolą. Dabar daugumoje modulių dažnai sutinkama kaupiamojo balo sistema, kuomet semestro metu atsiskaitymai būna dažnesni (bet iš mažiau medžiagos) - taip sukaupiate didesnę pažymio už modulį dalį. Egzaminui išmokti lieka labai nedaug, o net ir jo neišlaikymas nesužlugdo vilties turėti teigiamo galutinio pažymio.

Beje, kartais sesija tampa ne išbandymu, o tikra švente. Tarkime man yra pasitaikę atvejų, kuomet atsiskaityti pavykdavo dar iki sesijos (kai kurie dėstytojai tai leidžia), išlaikyti na vieną kitą egzaminą pirmosiomis sesijos dienomis, o likęs laikas - atostogoms! Taip kad mano paskutinis pastebėjimas - jei semestro metu netinginiausite, galiu patikinti, kad sesija jums bus tikras malonumas :)

Pabaigti egzaminai
Mikas Binkis

Dr. Mikas Binkis

KTU Informatikos fakulteto dėstytojas (asistentas) ir fakulteto tarybos narys, laisvalaikiu - fotografas, žurnalistas. Pagrindinės akademinio domėjimosi sritys: studijų kokybė, progresyvūs didaktikos metodai, generatyvinis dirbtinis intelektas, aukštojo mokslo ir jaunų mokslininkų situacija Lietuvoje.