mew

Svajonių darbo link

Bene svarbiausia priežastis kodėl KTU Informatikos fakultetas kasmet susilaukia gausaus būrio studentų yra jų noras įgyti informatikos žinių ir su šia profesija susieti tolimesnę savo ateitį. Būna, žinoma, ir tokių, kurie ateina studijuoti norėdami tik vadinamojo "popieriuko" (diplomo), bet užbėgdamas už akių pasakysiu, kad diplomui gauti yra ir kur kas lengvesnių būdų (pvz. socialinių mokslų studijos, studijos kolegijose).

Nors apie tai kaip pasiekti aukštumų savo srityje yra prirašyta galybė straipsnių ir knygų, pasikonsultavęs su kolegomis pamaniau pasidalinsiu keliomis mintimis ir praktiniais patarimais, kurie man pasirodė aktualiausi būtent studijuojant fakultete.

Visų pirma, domėkitės papildomai. Bene vienas svarbiausių dalykų ir didžiausių nesusipratimų yra tas, kad būsimi ir esami studentai neretai tikisi iš universiteto, kad šis suteiks visas reikiamas žinias, kurių gali prireikti darbe. Tačiau informatikos (kaip ir bet kuris kitas) mokslas yra be galo platus, tad universiteto tikslas (bent jau Lietuvoje) yra daugiau supažindinti su mokslo viduje slypinčiomis kryptimis, o ne paruošti pvz. įgudusį programuotoją. Neišsigąskite - praktinių dalykų universitete taip pat netrūksta, tačiau įgūdžius „gludinti“ teks patiems. Trumpai tariant, jei tik pajusite, kad kažkuri sritis jums patinka labiau, skirkite jai laiko ir neapsiribokite tik paskaitų medžiaga. Pavyzdžiui, mane ganėtinai anksti patraukė programavimas internetui (PHP, JS ir t.t.), o susidomėjimas iki šiol neišblėso dėl to, kad kūriau puslapius laisvu nuo darbo / studijų metu.

Taip pat aktyviai kurkite. Visiškai nesvarbu ar tai interneto svetainės, 3D modeliai, ar primityvios mobiliosios programėlės - tokie mini projektai padeda įsisavinti įgytas žinias, o vėliau tampa nuostabiu darbų portfolio potencialiems darbdaviams. Patikėkite manimi, firmų atstovai labai vertina bet kokią „užklasinę“ iniciatyvą, kuri kartais vertinama netgi labiau nei diplomas. Beje, būkite akylūs - bent jau KTU universitete dėstytojai nuolatos buria įvairias projektines grupes, kuriose gimsta būsimi start-up'ai ar įvairių konkursų nugalėtojo vardo verti projektai.

Nepamirškite specializuotis. Kaip ir minėjau, informatikos mokslas yra be galo platus, tačiau verslo pasauliui įdomiausi būtent specialistai. Kuo anksčiau atrasite jums įdomią kryptį, tuo greičiau galėsite pradėti gilintis į ją ir gal net jau studijų viduryje ar pabaigoje būsite itin patrauklūs darbdaviams. O kuo ilgesnis įdirbis savo srityje, tuo didesnis ir jūsų atlyginimas :) Vienintelė bėda - kaip atrasti tą specializaciją ? Galbūt apsispręsti padės šis paveikslėlis ?

Programavimo kalbos pasirinkimas

Kuo daugiau bendraukite. Jei sėkmingai įstosite į informatikos studijas, greičiausiai 4 metus „virsite viename katile“ su galybe bendraminčių. Turiu omenyje ne tik jūsų kursiokus - esu tikras, kad vienais ar kitais būdais susipažinsite tiek ir su jaunesniais, tiek ir vyresniais už save informatikais. Tai neabejotinai turės teigiamą įtaką jūsų ateičiai, nes turėkite omenyje, jog būtent jūsų karta palaipsniui keis senąją kartą. O geri pažįstami ir draugai tikrai anksčiau ar vėliau informuos apie laisvą ar šiltą darbo vietelę, galbūt ir parekomenduos savo vadovams ar patys bus tie, kurie jus priims. Ir dar - jei jau pasirinksite informatiko kelią, būtinai užsiregistruokite LinkedIn socialiniame tinkle, kuris tarnaus kaip neoficiali, bet be galo naudinga, viešai matoma jūsų CV.

Gal šiek tiek pasikartosiu, bet būtinai prisijunkite prie bendraminčių, net jei ir dar (jau) nestudijuojate. Įvairūs forumai, specializuotos LinkedIn ar Facebook grupės (man asmeniškai visai patinka Lietuvos webo profesionalai), neformalūs renginiai ir susitikimai (į galvą kaip tik ateina žymusis „No trolls allowed“) ar tiesiog kitų, įvairiausių formų bendruomenės jums padės sužinoti kuo gyvena programuotojų bendruomenė. Kai kuriais atvejais tai bus ir puiki vieta pasiklausti patarimo, jei susidūrėte su konkrečia problema.

Nepamirškite palaikyti kontaktų su darbdaviais. Štai KTU universitete yra labai neblogas skyrius „KTU Karjeros centras“ (trumpiau - KC), kuris iš esmės veikia kaip „paturbinta“ studentiška darbo birža. Būtent per šį skyrių darbdaviai ieško sau darbuotojų, o studentai, registruodamiesi KC informacinėje sistemoje, jau nuo pat pirmųjų dienų gali tikėtis gauti viliojantį darbo pasiūlymą. Nepraleiskite ir KC organizuojamų „Karjeros dienų“, vykstančių pavasarį - jų metu galite tiesiogiai (gyvai) pabendrauti su galybe darbdavių, kurie atvyksta į universitetą.

Nepasikliaukite pirmu įspūdžiu ir domėkitės įmonėmis, galbūt netgi išsikelkite tikslą įsidarbinti vienoje ar kitoje įmonėje. Ne taip senai mačiau apklausos rezultatus, kuriuose geidžiamiausių IT firmų 10-uke puikavosi pavadinimai, kuriuos patyrę IT specialistai neretai mėgsta pakeiksnoti. Beje, tai sužinojau bendraudamas su savo kolegomis (dar kartą priminsiu - bendraukite ! ;). Didelėse firmose dirbti ne visuomet gali būti malonu ar įdomu (net jei vilioja žinomas firmos vardas), o tuo tarpu mažesnės įmonės neretai gali pasiūlyti daug daugiau perspektyvų nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Darbo pasiūlymai

Prisiminsiu dar ir tai, kad spaudoje mirgantys straipsniai apie tai, kad IT darbuotojų paklausa nenustojamai auga, yra visiška tiesa (tiesiog nuostabiai atlikta 2016 m. apklausa tai tik patvirtina). Šiuo metu firmos taip graibsto ne tik pabaigusius, bet ir besimokančius, kad susidaro įspūdis, jog nedirba tik to nenorintys. Kiekvieną mėnesį KTU Informatikos fakultetą atakuoja įvairiausių firmų atstovai, prašydami tiek darbuotojų, tiek praktikantų, o užsiregistravusieji KC duomenų bazėje bei LinkedIn neatsigina nuo darbo pasiūlymų. Kiek teko šnekėti su jau dirbančiaisiais, ne ką vangesni ir „galvų medžiotojai“, už perėjimą į konkuruojančią firmą siūlantys nuo trečdalio iki dvigubai didesnio atlyginimą. Taip kad drąsiai galiu teigti, jog informatikai itin paklausūs ir pasirinkę šią dalią tikrai nebadausite :)

Pasidalinsiu ir dar vienu pastebėjimu, kuris neretai būna nepelnytai pamirštas straipsniuose apie profesijos pasirinkimą. Gyvenimas yra be galo įdomus ir pasirinkę vieną gyvenimo kelią galite atsidurti kiek kitame, nei planavote iš pradžių. Kai kam nors apie tai papasakoji, visiems būna be galo keista kaip bakalauro studijas baigę informatikai netikėtai pasirenka ekonomikos, psichologijos ar dizaino magistro studijas. O aš nieko keisto nematau, nes žinau, kad universitetas keičia žmones ir nieko čia blogo. Tik būdami smalsių, įvairių, įdomių žmonių tarpe ir plėsdami savo akiratį atrasite tikrąjį savo pašaukimą, kad ir kada tai būtų.

Štai, pavyzdžiui, aš - vos įstojęs į universitetą jau bandžiau įsivaizduoti save dirbant rimtoje firmoje ir kuriant didelius projektus kokia C++ ar Java kalbomis. Po dviejų studijų metų negalėjau galvoti apie nieką kitą, tik kaip apie interneto puslapių kūrimą. Baigiantis bakalauro studijoms buvau tiesiog pamišęs (na ir iki šiol lengvai esu ;) dėl fotografijos ir žurnalistikos. Na o dar po poros metų šį bei tą išbandęs ir padirbėjęs įvairius darbelius supratau, kad man be galo patinka dirbti su žmonėmis ir „netyčia“ įstojau į doktorantūros studijas. Bent jau dabar jaučiuosi visai gerai būdamas informatikos mokslo daktaru bei dirbdamas dėstytoju, tačiau tikrai nežinau ką atneš rytojus...

Pabaigdamas dar norėčiau palinkėti pažiūrėti vieną įdomią prezentaciją (anglų kalba) apie tai, kas iš esmės pakeitė mano požiūrį į universitetą ir svajonių darbą.

Mikas Binkis

Dr. Mikas Binkis

KTU Informatikos fakulteto dėstytojas (asistentas) ir fakulteto tarybos narys, laisvalaikiu - fotografas, žurnalistas. Pagrindinės akademinio domėjimosi sritys: studijų kokybė, progresyvūs didaktikos metodai, generatyvinis dirbtinis intelektas, aukštojo mokslo ir jaunų mokslininkų situacija Lietuvoje.